Αρχική » Ανακοινώσεις Γραμματείας » Προβολή Ανακοίνωσης

Προβολή Ανακοίνωσης

03.12.2020

Διάκριση της Φοιτητικής Ομάδας iGEM Athens 2020 στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας

Από ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ: Ελ. Αθανασιάδη

 

Η  ερευνητική φοιτητική ομάδα Συνθετικής Βιολογίας "iGEM Athens 2020", η οποία συστάθηκε με Επιβλέπουσα Καθηγήτρια τη Διευθύντρια του Τομέα Γενετικής & Βιοτεχνολογίας του Τμήματος, Δρ. Παναγούλα Κόλλια, με σκοπό να συμμετάσχει στον Παγκόσμιο διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM (International Genetically Engineered Machine) και απαρτίζεται από δώδεκα προπτυχιακούς φοιτητές - εκ των οποίων τέσσερις φοιτούν στα Τμήματα Βιολογίας (Σπύρος Κανελλόπουλος, Καλλιόπη Μπελέγρη και Γιώργος Μπρουτζάκης) και Ιατρικής (Ορσαλία-Ζωή Βελουδίου) του ΕΚΠΑ όπου φιλοξενείται για την διεξαγωγή των πειραμάτων της, έξι στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Δήμος Ασλάνης, Ελευθερία Κελεφιώτη-Στρατηδάκη, Κλεονίκη Πυλαρινού, Βασιλεία Σπυριδάκη, Ηλίας Τούμπε, Ναταλία Σαλπέα) και δύο στο Τμήμα Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Μαριάννα Ιωαννίδου και Ανδρέας-Αθανάσιος Τζώντζος-Ντεκμάκ) - βραβεύτηκε με Αργυρό μετάλλιο στο συγκεκριμένο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μεταξύ 14 και 22 Νοεμβρίου 2020 και είχε ως κεντρικό άξονα τον γενετικό προγραμματισμό, κυττάρων και βιολογικών συστημάτων προκειμένου αυτά να επιτελούν μια επιθυμητή λειτουργία με πληθώρα καινοτόμων εφαρμογών όπως στην υγεία, το περιβάλλον και τη βιομηχανία.

Το κύριο πρόβλημα που απασχόλησε την ομάδα είναι η τοξικότητα των βαφών που χρησιμοποιούνται σε πολυπληθή προϊόντα καθημερινής χρήσης. Στόχος του project MORPHÆ, ήταν η παραγωγή ενός καινοτόμου χρωματισμένου και βιοδιασπώμενου υλικού που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντικατάσταση υλικών που επικαλύπτονται με τοξικές, για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, βαφές. Εμπνευσμένοι από τα χρώματα στη φύση τα οποία μπορεί να οφείλονται είτε σε χημικές χρωστικές είτε στη φυσική δομή των επιφανειών, η ομάδα κάνει χρήση βακτηριακών στελεχών που παρουσιάζουν δομικό χρώμα όταν σχηματίζουν βιοφίλμ. Το φαινόμενο αυτό προκαλείται από χωρικές γεωμετρίες στην κλίμακα των νανομέτρων, οι οποίες αλληλεπιδρούν με το φως με κανόνες οπτικής. Τα βακτήρια από το γένος Flavobacterium, τα οποία εμφανίζουν φυσικά δομικό χρώμα θα τροποποιηθούν γενετικά ώστε να παράγουν ένα υλικό που είναι χρωματισμένο επειδή διατηρεί την παραπάνω χωρική ιδιότητα. Το υλικό που επιλέχθηκε να παραχθεί είναι η βακτηριακή κυτταρίνη, ένα ανθεκτικό βιοπολυμερές, η παραγωγή του οποίου σχεδιάστηκε να μεταφερθεί από άλλα παράγωγα στελέχη. Για τη διαδικασία αυτή επικυρώθηκε από προσομοιώσεις και υπολογιστικά μοντέλα για να προβλεφθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες θα επιτυγχανόταν η διατήρηση του δομικού χρώματος.

Δυστυχώς οι συνθήκες που επικράτησαν φέτος λόγω της πανδημίας, δεν ευνόησαν την πραγματοποίηση της ιδέας στο εργαστήριο και επομένως o πειραματικός σχεδιασμός πρόκειται να εφαρμοστεί με σκοπό την παραγωγή του ολοκληρωμένου προϊόντος, κατά τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού που θα διεξαχθεί το 2021.

Στο πλαίσιο της ενασχόλησης της ομάδας με το project, πραγματοποιήθηκαν πολλαπλές συζητήσεις με ειδικούς από διαφορετικούς τομείς, ώστε να αποκτηθεί μία σφαιρική εικόνα τόσο του προβλήματος που επρόκειτο να αντιμετωπιστεί, όσο και να συζητηθούν καλές πρακτικές για την αντιμετώπισή του. Επιπλέον, ένας από τους στόχους της ομάδας ήταν η απλοποίηση της επιστήμης και η επικοινωνία της συνθετικής βιολογίας με το ευρύ κοινό, το οποίο επιτεύχθηκε μέσα από διαδικτυακές δράσεις στις οποίες συμμετείχε η ομάδα.

Επιπλέον, η ερευνητική φοιτητική ομάδα Συνθετικής Βιολογίας "iGEM Athens 2020", βραβεύτηκε για το βίντεο προώθησης του project της, κερδίζοντας και το βραβείο για το "Best Undergraduate Project Promotion Video".

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο της ομάδας είναι αναρτημένες στην επίσημη ιστοσελίδα https://2020.igem.org/Team:Athens.

Email επικοινωνίας: igemathens2020[at]gmail[dot]com 

Social media: InstagramFacebook