Αρχική » Ανακοινώσεις Γραμματείας » Προβολή Ανακοίνωσης

Προβολή Ανακοίνωσης

10.02.2020

Εργαστήρια Αξιοποίησης Εφαρμοσμένης Έρευνας στο Κέντρο Αρχιμήδης

Από ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ: Ελ. Αθανασιάδη

 

Το Κέντρο Έρευνας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «Αρχιμήδης» διοργανώνει μία σειρά εκπαιδευτικών και ενημερωτικών σεμιναρίων - εργαστηρίων σε συνεργασία με εξειδικευμένους συμβούλους στη διαχείριση της διανοητικής ιδιοκτησίας (Intellectual Property), με αντικείμενο την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της εφαρμοσμένης έρευνας και των καινοτομιών, που παράγονται από τους ερευνητές του ΕΚΠΑ.

Σκοπός των Εργαστήριων είναι, οι ερευνητές και τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας του ΕΚΠΑ, να πληροφορηθούν σχετικά με την προστασία και την αξιοποίηση της διανοητικής ιδιοκτησίας μέσω διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και να έρθουν σε επαφή με το περιβάλλον της καινοτομίας. Σύμβουλοι του Κέντρου, που είναι patent attorneys ή εξεταστές σε Οργανισμούς Κατάθεσης Ευρεσιτεχνιών με εξειδίκευση σε διαφορετικά τεχνολογικά πεδία θα παρουσιάσουν το πλαίσιο που διέπει την συγγραφή και την κατάθεση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σε διεθνές επίπεδο, καθώς και τις δυνατότητες περαιτέρω αξιοποίησή τους.

Το Πρόγραμμα των Εργαστηρίων έχει ως εξής:

Πέμπτη 5/3, 3:00 μ.μ., Δρ. Δημήτρης Κουζέλης, ex- EPO Examiner and Managing Partner at Intel-Lex.

Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας στον τομέα της Εφαρμοσμένης Φυσικής

Περίληψη

Μετά από μία σύντομη περίληψη του τι είναι δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ή αλλιώς πατέντα, τι προστατεύει και ποια είναι τα κριτήρια για την έκδοση διπλώματος ευρεσιτεχνίας (patentability), θα δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το πού και πώς μπορεί κάποιος να προστατεύσει τα δικαιώματά του, για την ερμηνεία των Αξιώσεων (Claims) και τη δυσκολία στη συγγραφή τους, καθώς και απαντήσεις όσον αφορά το κόστος μίας πατέντας και τη διαμόρφωση της κατάλληλης στρατηγικής. 

Ποιους αφορά

Μέλη ΔΕΠ και ερευνητές των Τμημάτων Φυσικής, Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Πληροφορικής και του Γενικού Τμήματος του Συγκροτήματος «Εύριπος».

Δηλώστε συμμετοχή εδώ.

 

Πέμπτη 26/3, 3:00 μ.μ., Δρ. Δημήτρης Ρούκουνας, European Patent Attorney, Founder of D. Roukounas, Patent Attorney@ Munich, Germany. 
Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας στο χώρο της Χημείας και των Επιστημών Υγείας.

Περίληψη

Τι είναι το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων, τα κριτήρια για την απόκτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας, η διαδικασία κατοχύρωσης στην Ελλάδα και διεθνώς, ιδιαιτερότητες των εφευρέσεων που προέρχονται από το χώρο της Χημείας και των Επιστημών Υγείας.

Ποιους αφορά

Μέλη ΔΕΠ και ερευνητές των Τμημάτων Χημείας, Βιολογίας, Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Φαρμακευτικής, Οδοντιατρικής και Ιατρικής.

Δηλώστε συμμετοχή εδώ.

 

Τετάρτη 1/4, 3:00 μ.μ., Δρ. Νίκος Μηνάς, European Patent Attorney @Hanna Moore + Curley Dublin Ireland.
Στρατηγικές για τη νομική προστασία και αξιοποίηση εφαρμογών λογισμικού.

Περίληψη

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια αυξημένη δραστηριότητα στην ανάπτυξη εφαρμογών λογισμικού σε διάφορους τομείς, όπως τα αυτόνομα οχήματα, η ασφάλεια και η εξόρυξη δεδομένων. Καθώς το επίπεδο των επενδύσεων και της ερευνητικής προσπάθειας στον τομέα αυτό εντείνεται, οι εταιρείες προσπαθούν να βρουν τρόπους να προστατεύσουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (IP) των καινοτόμων λύσεων και αλγορίθμων που έχουν αναπτύξει, έτσι ώστε να μπορέσουν να προστατεύσουν την τεχνολογική τους εξέλιξη και να αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους. Αλλά ποιοι είναι οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να προστατέψουμε αυτές τις καινοτομίες; Σε αυτή την παρουσίαση θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε ερωτήματα που αφορούν την προστασία εφαρμογών λογισμικού, θα συζητήσουμε πώς να αντιμετωπίσουμε τους «εφευρέτες» και θα δώσουμε παραδείγματα IP παραγόντων που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής ενός τέτοιου προϊόντος.

Ποιους αφορά

Μέλη ΔΕΠ και ερευνητές των Τμημάτων Πληροφορικής, Φυσικής, Μαθηματικών και του Γενικού Τμήματος του Συγκροτήματος «Εύριπος».

Δηλώστε συμμετοχή εδώ.

 

Τα Εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Έρευνας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «Αρχιμήδης», Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου 1, Πλατεία Κλαυθμώνος, 3ος όροφος.

 

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Η προσέλευση στα Εργαστήρια είναι στις 2.30 μ.μ.

 

Ακολουθούν σύντομα βιογραφικά των ομιλητών.

 

Δρ. Δημήτρης Κουζέλης, πρώην EPO Examiner and Managing Partner @ Intel-Lex.

Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας στο τομέα της Εφαρμοσμένης Φυσικής

Σύντομο Βιογραφικό

Μετά από 30 έτη στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Πατεντών, αρχικά ως εξεταστής στο τομέα της Εφαρμοσμένης Φυσικής και μετά ως Διευθυντής στον ίδιο τεχνολογικό τομέα, σήμερα, ο Δρ. Κουζέλης είναι σύμβουλος σε θέματα διανοητικής ιδιοκτησίας (IP). Από τη νέα του θέση, συμβουλεύει ερευνητές, startups και ΜμΕ όσον αφορά την διαμόρφωση της βέλτιστης στρατηγικής για την μεγιστοποίηση της προστασίας της καινοτομίας τους. Αυτός ο ρόλος περιλαμβάνει τη συγγραφή πατεντών, την παράσταση στα εθνικά γραφεία πατεντών και τους διεθνείς οργανισμούς, και την εκπροσώπηση σε θέματα πατεντών. (για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το LinkedIn ή το σύνδεσμο www.intel-lex.eu)

 

 

Δρ. Δημήτρης Ρούκουνας, European Patent Attorney, Founder of D. Roukounas, Patent Attorney@ Munich, GE.

Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας στο χώρο της Χημείας και των Επιστημών Υγείας.

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Δρ. Ρούκουνας έχει πτυχίο Χημείας από το Πανεπιστήμιο του Novi Sad και διδακτορικό στη Φαρμακευτική Χημεία από το Πανεπιστήμιο του Leeds. Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας το 2001 σε μεγάλη Ελληνική φαρμακευτική εταιρεία, όπου δημιούργησε και ήταν υπεύθυνος του τμήματος διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Το 2006 πέρασε τις εξετάσεις του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και απέκτησε τον τίτλο του European Patent Attorney. Το 2007 άνοιξε γραφείο στην Αθήνα για την παροχή υπηρεσιών για διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Το 2012 μετέφερε τη δραστηριότητά του στο Μόναχο.

Ο Δρ. Ρούκουνας ειδικεύεται στους τομείς των φαρμάκων και των επιστημών υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, παρέχει συμβουλές σε επιχειρήσεις για την ανάπτυξη γενοσήμων φαρμάκων. Επιπλέον, παρέχει συμβουλές που σχετίζονται με τα Συμπληρωματικά Πιστοποιητικά Προστασίας Φαρμάκων. Άλλοι τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται περιλαμβάνουν την οργανική χημεία, τα καλλυντικά, τα μονωτικά υλικά και τις ιατρικές συσκευές. Είναι μέλος και πρώην πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής ΙΙΙ του European Qualifying Examination στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας.

 

Δρ. Νίκος Μηνάς, European Patent Attorney @ Hanna Moore + Curley, Dublin, IR.

Στρατηγικές για την νομική προστασία και αξιοποίηση εφαρμογών λογισμικού.
Σύντομο Βιογραφικό

Ο Δρ. Μηνάς είναι πιστοποιημένος σύμβουλος ευρεσιτεχνιών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο (European Patent Attorney). Εξειδικεύεται στην προστασία καινοτομιών στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και βιομηχανίας 4.0 (Industry 4.0). Επίσης, συμβουλεύει τους πελάτες του σχετικά με τον τρόπο μεγιστοποίησης της αξίας των δραστηριοτήτων R&D μέσω της υιοθέτησης στρατηγικών και βέλτιστων πρακτικών στην διαχείρισης του IP.

Ο Δρ. Μηνάς σπούδασε ηλεκτρονική στο πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ (UK), και έκανε τις μεταπτυχιακές σπουδές του (MSc, και PhD) στο πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ (UK). Μετά το διδακτορικό του, μετακόμισε στο Βέλγιο για να δουλέψει στην Imec (BE), αρχικά σαν ερευνητής στην σχεδίαση τρισδιάστατων κυκλωμάτων (3D-IC), και αργότερα σαν διαχειριστής χαρτοφυλακίου ευρεσιτεχνιών (Patent Portfolio Manager). Από το 2013 εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, και πρόσφατα μετακόμισε στο Δουβλίνο όπου εργάζεται στο γραφείο πατεντών Hanna Moore & Curley. Είναι μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Licensing Executive Society (LES) στην Βρετανία & Ιρλανδία, μέλος της εξεταστικής επιτροπής του European Qualifying Exams, και τακτικός ομιλητής σε συνέδρια. Ο Νίκος εκπροσωπεί επίσης την Ιρλανδία ως εμπειρογνώμονα στην τεχνική επιτροπή ISO / TC 279 που ασχολείται με την ανάπτυξη και σύνταξη του προτύπου ISO 56005 - Εργαλεία και μεθόδους για το πρότυπο διαχείρισης πνευματικής ιδιοκτησίας.