Αρχική » Ανακοινώσεις Γραμματείας » Προβολή Ανακοίνωσης

Προβολή Ανακοίνωσης

15.04.2024

Σεμινάριο: “Ταξινόμηση οστών σε ομαδικούς τάφους – μια σύγχρονη προσέγγιση"

Από ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ: Ελ. Αθανασιάδη

 

Το ερευνητικό πρόγραμμα «Reconstructing a human skeleton: sorting human skeletal elements from mass disasters» διοργανώνει, υπό την αιγίδα του Μουσείου Ζωολογίας του ΕΚΠΑ, επιστημονικό σεμινάριο με τίτλο:

“Ταξινόμηση οστών σε ομαδικούς τάφους – μια σύγχρονη προσέγγιση".

Ομιλήτρια είναι η κα Νεφέλη Γαρούφη, Υποψήφια Διδακτόρισσα Βιολογικής Ανθρωπολογίας, Τμήμα Βιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΕΚΠΑ.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024, στις 16:00, στο εργαστήριο Φυσικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ.

Η γλώσσα του σεμιναρίου θα είναι Ελληνικά.

Οι ομαδικοί τάφοι έχουν απασχολήσει ως φαινόμενο τόσο δικαστικούς ανθρωπολόγους όσο και αρχαιολόγους, καθώς, πέραν από το ιστορικό τους ενδιαφέρον, η μελέτη των σκελετικών καταλοίπων που βρίσκονται σε αυτούς αποτελεί ένα δυσεπίλυτο μυστήριο.

Το σεμινάριο αφορά στην εισαγωγή των φοιτητών στην έννοια των ομαδικών ταφών και της ταξινόμησης αναμεμειγμένων σκελετικών ευρημάτων, καθώς και στην παρουσίαση νέων τεχνολογιών που έχουν αναπτυχθεί από την ερευνητική ομάδα του εργαστηρίου Φυσικής Ανθρωπολογίας στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος RecHumS, το οποίο υλοποιείται αυτό το διάστημα στο εργαστήριο Φυσικής Ανθρωπολογίας και χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας & Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ).

Η πρόσκληση απευθύνεται σε φοιτητές/τριες Βιολογίας, Γεωλογίας, και Αρχαιολογίας, καθώς και σε εργαζόμενους/ες πάνω στο αντικείμενο της οστεολογίας. Λόγω φυσικών περιορισμών (χώρος/εξοπλισμός) του εργαστηρίου Φυσικής Ανθρωπολογίας οι ενδιαφερόμενοι/ες καλούνται να δηλώσουν πρόθεση συμμετοχής τους μέσω email: nefeligaroufi[at]gmail[dot]com