Αρχική » Μουσεία - Κήποι » Μουσείο Ζωολογίας

ΜΟΥΣΕΙΟ ΖΩΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Στεγάζεται στο Ισόγειο του Κτιρίου του Τμήματος

 

Το Μουσείο Ζωολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει ζωή 160 περίπου ετών. Είναι το πρώτο και πληρέστερο του είδους του στην Ελλάδα. Η ιστορία του Μουσείου αρχίζει σχεδόν μαζί με την ιστορία της Αθήνας ως πρωτεύουσα του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους. Ο πυρήνας του Μουσείου προηγήθηκε της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1837. Συγκεκριμένα το 1835 ιδρύεται στην Αθήνα η Φυσιογραφική εταιρεία από Έλληνες και Βαυαρούς, κυρίως λόγιους, που ζούσαν στο Ελληνικό Κράτος η οποία δημιούργησε πολλές φυσιογραφικές συλλογές με ζώα, φυτά ορυκτά και απολιθώματα. Από την ίδρυση του Πανεπιστημίου το 1837 η Φυσιογραφική Εταιρεία, λόγω οικονομικών δυσκολιών, άρχισε να παραχωρεί το υλικό των συλλογών αυτών στο Πανεπιστήμιο. Το 1858 δημιουργείται το Φυσιογραφικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου οι συλλογές του μετέπειτα Ζωολογικού Μουσείου αποτέλεσαν τον κεντρικό πυρήνα του.

Μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, τα στελέχη και οι συνεργάτες του αναλώθηκαν στη συγκρότηση, μελέτη και έκθεση των ζωολογικών συλλογών, πραγματοποιώντας το διπλό προορισμό του Μουσείου, που είναι η μόρφωση και η ψυχαγωγία του κοινού και ιδιαίτερα της νεολαίας. Σε μια εποχή που τα σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ήταν ανύπαρκτα, το μοναδικό τότε Ζωολογικό Μουσείο λειτούργησε ως πόλος έλξης πολυάριθμων επισκεπτών και ως σημαντικός παράγοντας γενικής μόρφωσης στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος και την αναπτυσσόμενη πρωτεύουσα του. Έλληνες και ξένοι ερευνητές της Ελληνικής πανίδας, ερασιτέχνες συλλέκτες, κυνηγοί άγριων ζώων και πολλοί άλλοι κατέθεσαν τα ευρήματα, τις συλλογές και

Με την έλευση του 20 αιώνα το Μουσείο συνεχίζει να εμπλουτίζεται και μαζί με το Εργαστήριο Ζωολογίας αποτελεί τον βασικό πυρήνα της εκπαίδευσης των Ζωολογικών επιστημών για τους φοιτητές του ΕΚΠΑ.   Στην δεκαετία του 30 με διευθυντή τον αείμνηστο Καθηγητή Γ. Πανταζή εκδίδεται το περιοδικό «Acta lnstituti et Musei Universitatis Atheniensis».


Οι ταλαιπωρίες του Μουσείου κατά την κατοχή και μεταπολεμικά η έλλειψη μέσων και χώρων δεν επέτρεψαν οποιονδήποτε εκσυγχρονισμό, εμπλουτισμό ή ανανέωση. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, το Μουσείο έκλεισε για το κοινό, λόγω ανάγκης επισκευών στο κτήριο που στεγαζόταν. Το 1965, εκθέματα και επιστημονικές συλλογές μεταφέρθηκαν σε διάσπαρτους αποθηκευτικούς χώρους στην Πανεπιστημιούπολη. Με την ανέγερση του νέου κτηρίου του Τμήματος Βιολογίας, το Μουσείο Ζωολογίας  εγκαταστάθηκε οριστικά σε άνετους χώρους και από το 1991 άρχισε - προοδευτικά - να παρουσιάζεται κυρίως στους μαθητές των σχολείων, μέρος από τα σπάνια και πολύτιμα εκθέματα του ενώ συνέχισε να εμπλουτίζεται με νέες συλλογές όπως είναι η συλλογή θηλαστικών και πουλιών, δωρεά της οικογενείας Παπαλιού.

Σήμερα το Μουσείο δέχεται την επίσκεψη πάνω από 10.000 μαθητών ετησίως, ενώ συνεχίζεται ο εκσυγχρονισμός της Έκθεσης με οπτικοακουστικά μέσα καθώς και η βελτίωση των χώρων της.

Το Μουσείο απευθύνεται αφενός στο ευρύ κοινό και αφετέρου στους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και στους φοιτητές. Βασικός στόχος είναι οι πολίτες να κατανοήσουν την αξία και τη σημασία της βιοποικιλότητας ώστε  η διατήρηση  και η προστασία της να γίνει βίωμα σε όλους. Επιπλέον στους μικρούς επισκέπτες δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουν  τον θαυμαστό κόσμο των ζώων  από κοντά σε μία εποχή που όλη η πρόσβαση στη ζωική ποικιλότητα γίνεται κατά κύριο λόγο με ηλεκτρονικά μέσα.

Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο του Μουσείου: https://zoolmuseum.biol.uoa.gr/

 

ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

     

Γεώργιος Σταυρακάκης Γραφείο: 2 (V+0)
  Προσωπική Ιστοσελίδα
  E-mail: ...
Βιογραφικό Σημείωμα Τηλέφωνο: 210 727 4609
   

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ & ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Βασίλειος Σταυρακάκης  Γραφείο: 2 (V+0)
  Προσωπική Ιστοσελίδα
  E-mail: ...
Βιογραφικό Σημείωμα Τηλέφωνο: 210 727 4609