Αρχική » Προγράμματα Σπουδών » ΠΑΛΑΙΟ Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών » Δ. Γενετική (401 Υ)

ΓΕΝΕΤΙΚΗ

ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ "ΓΕΝΕΤΙΚΗ" (13Β011)
ΣΤΟ Γ' ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

               
Y/E Κωδικός Εξάμηνο Ώρες Θεωρίας Ώρες Άσκησης Δ.Μ. Π.Μ. Υπεύθυνος Διδασκαλίας Τομέας/Τμήμα
Υ 13Α401 Δ' 5 3 6 8 Τομέας Γενετικής & Βιοτεχνολογίας
Σκοπός Μαθήματος:
 
 

Η μελέτη των γονιδίων, της κληρονομικότητας και της βιοποικιλότητας στους ζωντανούς οργανισμούς αποτελούν βασικά στοιχεία της Γενετικής, ένας κλάδος της Βιολογίας ραγδαία εξελισσόμενος. Σκοπός του μαθήματος είναι η κατανόηση της χρωμοσωμικής βάσης της κληρονομικότητας και των προεκτάσεων της Μεντελικής κληρονομικότητας, η συμπεριφορά συνδεμένων γονιδίων και ο τρόπος χαρτογράφησης τους, ο καθορισμός του φύλου και η συμπεριφορά  των γονιδίων που σχετίζονται με αυτό, χρωμοσωμικές ατυπίες και οι συνέπειες τους για τους οργανισμούς, ο γενετικός κώδικας (δομή, λειτουργία, ρύθμιση γονιδίων), οι μηχανισμοί δημιουργίας και επιδιόρθωσης μεταλλαγών, η εξωχρωμοσωμική κληρονομικότητα, η διατήρηση/μεταβολή των συχνοτήτων γονιδίων και γονοτύπων μέσα στους πληθυσμούς.

 
Στόχος Μαθήματος:
 
 

Η δομή, η λειτουργία και η ποικιλομορφία των γονιδίων τόσο στο πλαίσιο του κυττάρου όσο και του οργανισμού αποτελούν θεμελιώδεις έννοιες της Βασικής Γενετικής. Τα τελευταία χρόνια η καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας των γονιδίων και των γονιδιακών μηχανισμών της κληρονομικότητας γνωρισμάτων έχουν βοηθήσει και εξελίξει σημαντικά τη Βασική Γενετική. Στόχοι του μαθήματος είναι: α) η εξοικείωση του/της φοιτητή/τριας με τις θεμελιώδεις έννοιες και θέματα που εμπίπτουν στη Βασική Γενετική, β) η απόκτηση γνώσεων σχετικά με τη χρωμοσωμική και εξωχρωμοσωμική βάση της κληρονομικότητας, γ) η κατανόηση των μηχανισμών πρόκλησης και επιδιόρθωσης μεταλλαγών και χρωμοσωμικών ανωμαλιών, δ) η απόκτηση γνώσεων σχετικά με την κληρονομικότητα ποσοτικών χαρακτηριστικών.

 
Περιεχόμενο Διδασκαλίας:
 
 

Εισαγωγή στη Γενετική - Μεντελική Κληρονομικότητα (1 Ώρα) - Η χρωμοσωμική βάση της κληρονομικότητας  (1 Ώρα) - Προεκτάσεις των αρχών της Μεντελικής Κληρονομικότητας (10 Ώρες) - Συνδεση γονιδίων  - Χαρτογράφηση γονιδίων (10 Ώρες) - Η Γενετική του φύλου (8 Ώρες) - Κυτταρογενετική -  Χρωμοσωμικές ατυπίες Δομής, Αριθμού  (7 Ώρες) - Γενετικός κώδικας – Δομή, λειτουργία, ρύθμιση γονιδίων (7 Ώρες) - Μεταλλαγές: Μηχανισμοί δημιουργίας, επιδιόρθωση (10 Ώρες) - Εξωχρωμοσωμική Κληρονομικότητα (4 Ώρες) - Ποσοτική Γενετική (3 Ώρες) - Αρχές Γενετικής Πληθυσμών (4 Ώρες)

 
Περιεχόμενο Εργαστηριακών Ασκήσεων:
 
 

1-2. Μεντελική Κληρονομικότητα με το έντομο Drosophilamelanogaster. (Ανάλυση Χ2 , εύρεση απόστασης γονιδίων). 3-4. Μεντελική Κληρονομικότητα στο φυτό Zeamays (αλληλεπίδραση γονιδίων). 5. Μεταλλαξογένεση σε βακτήρια και μύκητες με επίδραση υπεριώδους  ακτινοβολίας. 6-7. Θνησιμότητα – μεταλλαξιμότητα – επιδιόρθωση. Έλεγχος μορφολογικών μεταλλαγών και μεταλλαγών αυξοτροφίας μυκήτων. 8. Η βακτηριακή ανθεκτικότητα σε αντιβιοτικά ως γενετικό μοντέλο. 9. Γενετική πληθυσμών. Φυσική επιλογή.

 
Διδάσκοντες:
 
  Αικ. Παππά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γενετικής - Μοριακής Μικροβιακής Γενετικής
 
Ηλεκτρονική Σελίδα Μαθήματος:
 
  https://eclass.uoa.gr/BIOL230
 
Προτεινόμενα Διδακτικά Συγγράμματα:
 
  Τίτλος: Βασικές Αρχές Γενετικής
Συγγραφέας: Klug, Cummings, Spencer, Palladino
Εκδοτικός Οίκος: Ακαδημαϊκές Εκδόσεις Ι. Μπάσδρα & ΣΙΑ Ο.Ε.
Τόπος & Χρόνος Έκδοσης: Αθήνα, 2015 - ISBN: 978-618-5135-03-4
Κωδικός Δήλωσης Εύδοξος: 50662451
 
  Τίτλος: iGenetics Επίτομη Έκδοση: Μια Μεντελική Προσέγγιση
Συγγραφέας: Peter Russell
Εκδοτικός Οίκος: Ακαδημαϊκές Εκδόσεις Ι. Μπάσδρα & ΣΙΑ Ο.Ε.
Τόπος & Χρόνος Έκδοσης: Αλεξανδρούπολη, 2013 - ISBN: 978-960-99895-7-2
Κωδικός Δήλωσης Εύδοξος: 33133214
 
  Τίτλος: Εισαγωγή στη Γενετική
Συγγραφέας: Μ. Λουκάς
Εκδοτικός Οίκος: UNIBOOKS IKE
Τόπος & Χρόνος Έκδοσης: Αθήνα, 2017 - ISBN: 978-618-530-435-5
Κωδικός Δήλωσης Εύδοξος: 68403086
 
Σημειώσεις Μαθήματος - Εργαστηρίου:
 
  Τίτλος: Βασική Γενετική: Εργαστηριακές Ασκήσεις
Συγγραφέας: Κ. Λάμνησου, Αικ. Παππά, Β. Κουβέλης
Τόπος & Χρόνος Έκδοσης: Αθήνα, 2017
Διανομή Σημειώσεων από: Διδάσκοντες
 
Παρατηρήσεις:
 
 

Η διαδικασία αξιολόγησης των φοιτητών/τριών γίνεται στην ελληνική γλώσσα (υπάρχει η δυνατότητα εξέτασης στην αγγλική για τους φοιτητές του Erasmus), με τελική εξέταση στο σύνολο της ύλης και περιλαμβάνει: Α. Γραπτή εξέταση με: α) Ερωτήσεις σύντομης ανάπτυξης για την αξιολόγηση της κριτικής σκέψης των φοιτητών στις μεθοδολογίες και πρακτικές που ασκήθηκαν, β) Προβλήματα για την αξιολόγηση των δεξιοτήτων τους στην ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών και γ) Ασκήσεις για την αξιολόγηση των ικανοτήτων τους στην    επαγωγική σκέψη και την εφαρμογή των γνώσεων που αποκτήθηκαν για την επίλυση γενετικών προβλημάτων. Β. Γραπτή εξέταση του μαθήματος με ερωτήσεις διαβαθμισμένης δυσκολίας που περιλαμβάνει: α) Ερωτήσεις σύντομης θεωρητικής ανάπτυξης και β) Προβλήματα ή/και ασκήσεις βασισμένα στις θεωρητικές γνώσεις που αναπτύχθηκαν στις παραδόσεις. Ο συνολικός βαθμός προκύπτει ως άθροισμα των δύο παραπάνω επιμέρους αξιολογήσεων (70% μάθημα+30% εργαστήριο).