Αρχική » Προγράμματα Σπουδών » ΠΑΛΑΙΟ Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών » Ζ. Ιχθυολογία (705 Ε)

ΙΧΘΥΟΛΟΓΙΑ

ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ "ΙΧΘΥΟΛΟΓΙΑ" (13Β042)

ΣΤΟ Ζ' ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

               
Y/E Κωδικός Εξάμηνο Ώρες Θεωρίας Ώρες Άσκησης Δ.Μ. Π.Μ. Υπεύθυνος Διδασκαλίας Τομέας/Τμήμα
Ε 13Α705 Ζ' 2 3 3 4 Τομέας Ζωολογίας - Θαλάσσιας Βιολογίας
Σκοπός Μαθήματος:
 
 

Το μάθημα αποσκοπεί  στην κατανόηση των βασικών γνώσεων που χρησιμοποιούνται για τη μελέτη της Βιολογίας, της Οικολογίας, της Συμπεριφοράς και της Δυναμικής Πληθυσμών των Ιχθύων και ορισμένων σύγχρονων θεμάτων που αφορούν στην Αλιεία και στη Διαχείριση των αλιευτικών αποθεμάτων.

 
Στόχος Μαθήματος:
 
 

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές/τριες αναμένεται να έχουν αποκτήσει επιστημονικές γνώσεις, κριτική σκέψη αλλά και δεξιότητες - ικανότητες για: α) την αναγνώριση των Ιχθύων με βάση τα μορφολογικά τους χαρακτηριστικά, β) τη μελέτη των διατροφικών και των αναπαραγωγικών στρατηγικών των Ιχθύων, γ) την επεξεργασία δεδομένων για την εκτίμηση της ηλικίας και της αύξησης των Ιχθύων, δ) την κατανόηση των βασικών ιδιαιτερότητων των Ιχθύων, όπως η κίνηση στο υδάτινο μέσο, η ρύθμιση της πλευστότητας, η αναπνοή και η ωσμορύθμιση, η αντίληψη του περιβάλλοντος και οι εξελικτικές προσαρμογές σε μια μεγάλη ποικιλία οικοτόπων, ε) την αξιολόγηση δεδομένων από την αλιεία για τη διαχείριση των ιχθυοπληθυσμών, στ) τη χρήση βασικών λειτουργιών της βάσης δεδομένων Fishbase, ζ) on-line πρόσβαση σε βιβλιοθήκες, βάσεις δεδομένων και επιστημονικά περιοδικά, η) τη χρήση λογισμικών πακέτων (software) επεξεργασίας και ανάλυσης βιολογικών δεδομένων και θ) την κατανόηση, ανάλυση και παρουσίαση ερευνητικών και βιβλιογραφικών δεδομένων.

 
Περιεχόμενο Διδασκαλίας:
 
 

Η διδασκαλία του μαθήματος περιλαμβάνει τις ακόλουθες 2ωρες διαλέξεις: 1. Εξωτερική μορφολογία ιχθύων, συστηματικοί χαρακτήρες και ποικιλομορφία. Εσωτερική μορφολογία, οργάνωση και εξελικτικές σχέσεις των διαφόρων συστημάτων - 2. Αναπαραγωγικό σύστημα, γαμετογένεση, ωριμότητα, γονιμότητα - 3. Φυλοκαθορισμός, ερμαφροδιτισμός, αναπαραγωγικές στρατηγικές - 4. Διατροφή, στρατηγικές, μορφολογικές προσαρμογές. Μηχανισμοί πρόσληψης της τροφής - 5. Ηλικία και αύξηση. Μέθοδοι εκτίμησης ηλικίας - 6. Ηλικία και αύξηση. Εξίσωση Von Bertalanffy - 7. Ζωογεωγραφία των ιχθύων. Παράγοντες που επηρεάζουν την κατανομή τους - 8. Προσαρμογές σε ακραία περιβάλλοντα - 9. Αντιδράσεις σε εξωτερικά ερεθίσματα (τακτισμοί) - 10. Κολύμβηση και εναλακτικοί τρόποι μετακίνησης. Σχηματισμός αγέλης. Μεταναστεύσεις - 11. Επικοινωνία και αλληλεπιδράσεις. Συμβίωση, Θήρευση και Παρασιτισμός - 12. Χαρακτηριστικά ιχθυοπληθυσμών. Εκθετική και λογιστική αύξηση πληθυσμών. Αλιευτική και φυσική θνησιμότητα. Μοντέλα ανάλυσης των ιχθυοπληθυσμών. Τεχνικές μαρκαρίσματος - 13. Επίδραση της αλιείας στα αποθέματα και στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Διαχείριση.

 
Περιεχόμενο Εργαστηριακών Ασκήσεων:
 
 

1. Μορφομετρία Οστεϊχθύων - 2. Κατανομές μεγεθών, σχέσεις μήκους-βάρους - 3. Ανατομία Οστεϊχθύος, στάδια ωριμότητας γονάδων (μικροσκοπική και μακροσκοπική μελέτη) - 4. Ανατομία καρχαρία, στάδια ωριμότητας γονάδων και γονιμότητα - 5. Μεθόδοι και τεχνικές εκτίμησης ηλικίας. Εξαγωγή ωτολίθων - 6. Εκτίμηση των παραμέτρων αύξησης (εξίσωση von Bertalanffy) - 7. Εφαρμογές της FishBase - 8. Συστηματική. Προσδιορισμός ειδών - 9. & 10. Ασκηση πεδίου: Δειγματοληψία και ανάλυση δεδομένων. Παρουσιάσεις αποτελεσμάτων και παράδοση γραπτής έκθεσης.

 
Διδάσκοντες Θεωρία & Εργαστηριακές Ασκήσεις:
 
   
 
Ηλεκτρονική Σελίδα Μαθήματος:
 
  https://eclass.uoa.gr/courses/BIOL130/
 
Προτεινόμενα Διδακτικά Συγγράμματα:
 
  Τίτλος: Ιχθυολογία - 2η έκδοση
Συγγραφέας: Νεοφύτου Χρίστος, Νεοφύτου Νικόλαος
Εκδοτικός Οίκος: University Studio Press Α.Ε.
Τόπος & Χρόνος Έκδοσης: Θεσσαλονίκη, 2015 - ISBN: 978-96012-2210-3
Κωδικός Δήλωσης Εύδοξος: 50656898
 
Σημειώσεις Μαθήματος - Εργαστηρίου:
 
  Τίτλος: Βιολογία & Ηθολογία Ιχθύων - Τόμος Α’
Συγγραφέας: Π. Μεγαλοφώνου
Τόπος & Χρόνος Έκδοσης: Αθήνα, 2008
Διανομή Σημειώσεων από: Διδάσκοντες
 
  Τίτλος: Οδηγός Eργαστηριακών Ασκήσεων Ιχθυολογίας - Τόμος Β’
Συγγραφέας: Π. Μεγαλοφώνου
Τόπος & Χρόνος Έκδοσης: Αθήνα, 2009
Διανομή Σημειώσεων από: Διδάσκοντες
 
Παρατηρήσεις:
 
 

Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα μαθήματα προκειμένου ο/η φοιτητής/τρια να επιλέξει και να παρακολουθήσει το μάθημα. Ωστόσο, για την καλύτερη παρακολούθηση και κατανόηση του μαθήματος απαιτούνται καλές γνώσεις των φοιτητών/τριών σε βασικά μαθήματα του Τμήματος, όπως η Ζωολογία Ι και η Ζωολογία ΙΙ.

Η διαδικασία αξιολόγησης των φοιτητών/τριών γίνεται στην ελληνική γλώσσα (υπάρχει η δυνατότητα εξέτασης στην αγγλική για τους φοιτητές του Erasmus) και η εξέταση διεξάγεται στο σύνολο της ύλης και περιλαμβάνει: Α. Γραπτή εξέταση της ύλης των παραδόσεων στο τέλος του εξαμήνου με: α) Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης, β) Ερωτήσεις ανάπτυξης (δοκίμια) προσδιορισμένης έκτασης - Β. Γραπτή εργασία και παρουσίαση σεμιναρίου, - Γ. Εβδομαδιαίες,  γραπτές αναφορές εργαστηριακών ασκήσεων - Δ. Εξετάσεις εργαστηρίου

Οι εργαστηριακές ασκήσεις συμμετέχουν κατά 50% στον τελικό βαθμό του μαθήματος. Ο βαθμός του εργαστηρίου προκύπτει από την αξιολόγηση των ασκήσεων και από ξεχωριστές εξετάσεις.